Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JJ

Myslím, že reformovat by se měl hlavně invalidní důchod. Např.: v dílně pracuje pět svářečů, všichni dělají stejnou práci a tedy mají stejný plat. Pouze dva mají o sedm tisíc více. Proč? No mají ke svému platu invalidní důchod. Nebo: v krámě pracují tři prodavačky, mají odpracováno všechny stejnou pracovní dobu, stejný plat, pouze jedna má o sedm tisíc víc. Protože má invalidní důchod. Ten důchod asi mají za odvahu, že se donutí jít do práce. A kde se vezmou peníze na důchody těch, co nemají odpracováno, by bylo na celý článek.

0 0
možnosti
ZZ

Invalidní důchody jsou přiznávány třeba cukrovkářům, nebo jinak zdravotně postiženým. On ten 7 tis. příspěvek na inzulín, dietu, ortopedické pomůcky, testovací papírky ....... nejde do výplaty, ale chodí jim to na účet jako sociální dávka. Takže si to trochu pletete.

;-)

1 0
možnosti
LC

Jaký jiný, než průběžný systém financování důchodů může fungovat, když žijeme v době, kdy ČNB, strážce měny, cíluje inflaci na 2%. Každý konzervativní fond a to by každý důchodový měl být, má dost starostí vůbec ty dvě procenta udělat a to nemluvím o současných (zatím) šesti. Takže jakou důchodovou reformu? Už teď patří ČR celosvětově mezi pět zemí, kde je největší nivelizace důchodů. Zbývá poslední krok, všichni stejný, podle Venezuely spravedlivý, důchod.

0 0
možnosti

Nikdo neví, jak by měla důchodová reforma vypadat?

Zeptejte se Mariana Jurečky, ten to ví!

:-)

0 3
možnosti
MV

Myslet si, že jde nějak vykouzlit důchodový systém do kterého budeme odvádět málo peněz a dostávat zpět obrovské bohatství je naivní. Před pár lety zde byl poměrně silný lobbing penzijních fondů, které se třásly na zlaté sele - důchodovým systémem protékají stamiliardy ročně a teď si představte, že byste měli v průměru 40 let spořit a následně 20 let dostávat důchod. Fondy tedy chtěli spravovat dlouhodobě obrovský balík peněz ze kterého by si vyplácely podíl za správu.

Doporučuji nastudovat si, jak dopadl fondový systém v Chile, které přešlo na plně privátní fondový systém v roce 1980 a už pár let zjišťuje, že to nefunguje.

U nás naštěstí "reforma" proběhla pozdě (a nepovedlo se prosadit povinou účast - tedy hlavní cíl penzijní lobby) a byla zrušená, takže náklady nebyly tak velké - ale pro Maďarsko, Polsko i Slovensko byl fondový experiment dražší a nedopadl nijak slavně.

Proto má, podle mě, smysl jako základ vzít průběžný systém, který je nejlevnější a je relativně odolný proti inflaci. Fondové spoření má být dobrovolný doplněk. V případě potřeby pak upravovat parametry průběžného systému (1 rok prodloužení odchodu do důchodu znamená "-1 ročník důchodců" a "+1 ročník přispěvatelů" - je to tedy dost účinné a samozřejmě lze upravovat výši odvodů).

1 1
možnosti
JL

Tak uvidíme, jak pravice a Piráti nastartují naši ekonomiku, aby na ty zoufalý důchody byly konečně peníze a dloužek zmizel. To se nám to žije, když nám půjčují.

1 0
možnosti
Foto

Poslyšte, Karle, kdo je to ten Jářek?

0 0
možnosti
KJ

Jeden takovej vod Znojma. Toho neznáte.

2 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti
Foto

Všelijaké důchodové připojištění má háček, že výnosy fondů ani nepokryjí inflaci. Přitom tu (dávno tomu) byly investiční fondy, např. EuroTop nebo USTop, kdy výnosy inflaci bohatě pokryly a ještě bylo něco navrch. Měl jsem.

Vypadá to tak, že u nás se nevyplatí investovat. Jediné moje vysvětlení je, že máme nízkou produktivitu práce. Proč?

1 1
možnosti
JD

Protože málo pracujeme!

1 0
možnosti
JS

Důchodová reforma? Dmnívám se, že Covid už něco vyřešil. Doba dožití se snížila nevím o kolik. Obávám se, že důchodová reforma má dosáhnout toho, aby ten, zatím těžko dostupný balík peněz na důchod, se dostal do soukromých rukou a mohl být rozkradený.

0 0
možnosti
KJ

Doba dožití se snížila přibližně o jeden rok (75-76 let muži, 81 let ženy). Může to znít cynicky, ale z hlediska důchodového systému a jeho trendů to není podstatné, to by musel počet důchodců trvale klesat.

0 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
0 1
možnosti
KJ

Na spoření se ještě v mých textech dostane. Měli bychom si ale uvědomit, že lidem pod mediánem příjmu je zbytečné o jakémkoliv spoření na stáří vykládat - nemají z čeho spořit.

A pro ty je solidární průběžný systém záchranou.

2 0
možnosti
  • Počet článků 64
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1725x
No tak určitěěěěě ...

Seznam rubrik