Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Superhrubá mzda – jak se nám vůbec přihodila ?

Kde se vzala „superhrubá mzda“ a jak se má k dani z příjmu ? Jedná se o zločin, nebo jen o matematiku ? Nastane po jejím zrušení vyšší spravedlnost ? Napraví se hrubá chyba ? 

1. Pravěk

Od období 1990-1993 kdy se formoval nový daňový systém v ČSSR, ČSFR a ČR (možná se to tenkrát jmenovalo i jinak, už si to nepamatuju), nějakou dobu procentní sazby některých daní a „odvodů“ dlouhodobě spíše klesaly.

Kdo nevěří, ať tam běží. Kdo si dnes pamatuje, že sazba daně z příjmu právnických osob činila v roce 1993 kulantních 45% ? Od roku 2010 je to 19%.

A kdo si pamatuje, že v roce 1993 bylo dokonce šest (opravdu – šest !) daňových pásem daně z příjmu fyzických osob a nejvyšší příjmy nad 1 080 000 Kč byly daněny sazbou 47% ? Pravda, při tehdejší průměrné hrubé mzdě 5 904,- Kč se to ze zaměstnanců přihodilo opravdu málokomu.

Stejně tak daň z přidané hodnoty – začínalo se v roce 1993 na 23% a 5%, pak se to sem tam měnilo a taky jsme měli v letech 2004-2007 sazby „jen“ 19% a 5% (pravda v jiné skladbě položek). Dnes jsou sazby 21% a 15% a 10% a … a co já vím kolik výjimek na pivo a tak.

Sazba odvodů na sociální a zdravotní pojištění „za zaměstnavatele“ byla kdysi 36% z hrubé mzdy, nyní je to 33,8%.

Celkově se daňový systém přesouval od přímých daní (daně z příjmu) k daním, které zdaňují spotřebu (DPH, spotřební daň, hazard).

Někdy v průběhu posledních třiceti let se postupně „přišlo“ na to, že nelze zároveň plnit tyto úkoly:

  • snižovat nejen sazby daní, ale i skutečné daňové zatížení obyvatel
  • financovat neefektivity státu (sanace bank, neefektivní nákupy čehokoliv, excesy typu arbitráž TV Nova a tak)
  • nakupovat hlasy (některých) státních zaměstnanců a jejich rodin prostřednictvím růstu mezd a růstu počtu
  • v jenom kuse financovat dárky pro různé voličské skupiny
  • udržet vyrovnaný rozpočet

Takže růžový svět postupného poklesu daní a zároveň nehynoucí prosperity, kterou měl přinést kapitalismus sám od sebe, se postupně rozplynul.

2. Středověk

Přesto byl v oblasti daně z příjmu relativní klid – odečitatelné položky byly valorizovány, hranice v daňových pásmech navyšovány a v roce 2000 zmizelo páté daňové pásmo se zdaněním 40%.

V roce 2007 byl účinný daňový systém, který závislou činnost zdaňoval progresivně, a to ve čtyřech pásmech se sazbami 12 - 32%, a to vše při průměrné hrubé mzdě 20 957 Kč. 

Daň
0
12%

Do této „idyly“ přišla ODS v roce 2006 s nápadem na tzv. rovnou daň. Chlapci vycházeli z tzv. Lafferovy křivky a pokusili se najít optimální bod – procento zdanění při kterém by daňový výnos byl nejvyšší.

V úplně ideální variantě by sazba u podstatných daní (příjem, DPH, dividendy) byla stejná, a to ve výši 15%. Když už nic jiného, tak se to aspoň dobře pamatuje, že.

Ekonomický expert ODS Vlastimil Tlustý, který se později proslavil pobytem ve vířivce, vymyslel do reklamní kampaně Tlustou peněženku a daňové kolečko a už to jelo.

Tady je záhadou, co pány k tomu, kromě fundamentalismu, vedlo – posadit daň z příjmu tak, aby si nějak polepšili skoro všichni, tzn. i ti nejen hluboko pod mediánem hrubého příjmu ale i ti, co se pohybují kolem prvního decilu, musí vést k podseknutí daňových příjmů.

Jsou tady asi tak tři možnosti:

  • V. Tlustý na to měl expertní tým ze Slovenska a buďto si kvůli vzdálenosti a jazyku nerozuměli (8-)) nebo to fakt „jenom“ blbě spočítali
  • byl to záměr, který měl odstranit progresi aby pomohl lidem s vyššími příjmy
  • byl to záměr s cílem vyhladovět bestii, tzn. tak podseknout rozpočtové příjmy, že vláda bude muset udělat strukturální změny na výdajové straně rozpočtu

To poslední vypadá sympaticky, ale vůbec to nefunguje – vidíme to zas a znova.

Civilizovaným světem se potácejí shluky drogově závislých organismů, které si dávno zvykly na měkké peníze a bez všelikých dotací, „výhodných“ půjček a konceptů „pay as you earn“ (což znamená nikdy), nepřežijí ani tři minuty.

Vlády si, na rozdíl od domácností, mohou dlouhodobě půjčit a je jim to zcela jedno. Z Keynese si vzali jen tu pro ně lepší půlku a dneska už na to dokonce mají i teorii (Modern Monetary Theory).

Odbočka – všimli jste si, že když pokroková menšina něco vymyslí a potřebuje, aby to někdo jiný zaplatil, tak se v názvu takového „projektu“ objevují slova jako „moderní“, „progresivní“ a „chytré“ ?

Po volbách, když došlo na plnění slibů, vláda zapojila výpočetní kapacity a zjistila, že by 15% sazbu bez výrazného schodku rozpočtu nedali, takže řešení se našlo – pravda, sazba bude nízká, přesně ta, co jsme slíbili, ale z vyššího základu, takže bude ve finále 20,1%, tzn. pro většinu zaměstnanců o něco menší než dříve.

Když se trochu zamíchá s odečitatelnými položkami a udělá se z nich sleva na dani (což se později stalo), už se v tom nevyzná skoro nikdo.

Sem tam se dočasně přidá do systému povodňová stokoruna, aniž by výnos šel „na povodně“, nebo se přidá solidární daň (původně na chvilku, ale pak se na dočasnost zapomene) aby se vytvořilo zdání tvrdé progrese.

Pokud si to dobře pamatuji, moc se toho tenkrát s čistými mzdami nestalo a zdanění bylo pro drtivou většinu lidí stejné nebo o něco příznivější než předtím. Živnostníkům daň dokonce klesla.

Co tedy říci k mýtu, který zní: ODS a KDU/ČSL (Zelení u toho byli taky) unikátně zdanili i odvody (pojištění) a zvedli lidem daně ?

Nikoliv, byla to jen sebezáchovná matematická operace (vyšší sazba z nižšího základu = nižší sazba z vyššího základu). Jde pouze o způsob výpočtu, nikoliv o ekonomický zločin. Tehdejší kreativitu je nutno skoro ocenit 8-))). 

A bylo to samozřejmě porušení volebního slibu. To je zcela běžná politická nehoda, která se stává i v lepších rodinách – jen o pár let později řekl jeden politik z druhého břehu v obdobné situaci: „Ty sliby nebyly zasazeny do reálného ekonomického rámce a dnes v konfrontaci s realitou neobstojí“

Po více jak deseti letech jsme v tom zas. 

Haj hou.

Autor: Karel Jelínek | středa 25.11.2020 15:30 | karma článku: 21,36 | přečteno: 878x
  • Další články autora

Karel Jelínek

Jak nahradit ruskou ropu a plyn usilovným šlapáním na kole

Mezi různými fantastickými recepty, jak se během pár letních měsíců vypořádat s naším aktuálním energetickým problémem, se objevila i samovýroba elektřiny skrzevá šlapání na hračce, která připomíná jízdní kolo. Může to fungovat?

5.4.2022 v 16:19 | Karma: 40,58 | Přečteno: 4372x | Diskuse| Společnost

Karel Jelínek

Tak jsem si vzal domů uprchlíky z Ukrajiny - jak to pokračuje?

Zkraje března 2022 jsem váženým čtenářům blogu iDNES poreferoval o našem soukromém pokusu aspoň trochu pomoci zvládnout uprchlickou vlnu. Jestli někoho zajímá, jak to bylo dál, je tu správně ...

30.3.2022 v 21:21 | Karma: 47,42 | Přečteno: 18851x | Diskuse| Společnost

Karel Jelínek

Tak jsem si vzal domů uprchlíky z Ukrajiny - den první

Co dělat (dílo s tímto názvem napsal Lenin)? Dá se nějak pomoct? Tohle je záznam osobní zkušenosti s akcí "pořiď si svého vlastního uprchlíka".

8.3.2022 v 18:18 | Karma: 45,85 | Přečteno: 23598x | Diskuse| Společnost

Karel Jelínek

Malá vonička současných populárních melodií z Ruska

Ruský pop nebo nedejbože rock se u nás nikdy moc neprosadil. Je to věc buď pro fajnšmekry nebo pro masochisty, záleží odkud se na to člověk podívá. I dnešní Rusko má své Lišky, Bartoně a Plameny. A ti svoji práci dělají dobře.

2.3.2022 v 13:13 | Karma: 16,12 | Přečteno: 816x | Diskuse| Společnost

Karel Jelínek

Jsou politici (nejen v EU) dostatečně kvalifikováni?

Tuhle padla u nás v hospodě otázka vohledně toho GrííínDýlu: Copak to ti politici nevidí, že to je úplně mimo, hlavně technicky a časově? Nevidí, protože to vidět nemůžou. Nejsou totiž pro takové rozhodování vůbec kvalifikováni.

25.1.2022 v 15:15 | Karma: 44,58 | Přečteno: 4722x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Soud začal řešit podvod století za 2,4 miliardy. Okradených jsou tisíce

29. dubna 2024  6:21

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Přijíždí německý prezident Steinmeier. Setká se s Pavlem, uctí oběti střelby

29. dubna 2024  6:03

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájí dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 64
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1725x
No tak určitěěěěě ...

Seznam rubrik